Küresel hazır giyim sektöründe Avrupa Birliği ve ABD gibi büyük pazarlarda ithalat hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Ancak Türkiye, artan işçilik ve üretim maliyetleri nedeniyle bu toparlanmadan yeterince pay alamadı.
Küresel Pazar Büyüyor, Türkiye Daralıyor
Pandemi sonrası enflasyon baskısının azalmasıyla birlikte, yıllık 500 milyar doları aşan küresel giyim ithalatında büyüme ivme kazandı. Avrupa Birliği'nin hazır giyim ithalatı 2025'in ilk çeyreğinde değer bazında %11,6 artarak 49,1 milyar Euro’ya, miktar bazında ise %11,8 artışla 2 milyon tona kadar yükseldi. Türkiye'nin ise AB’ye ihracatı değer bazında %0,9, miktar bazında %4,4 azaldı.
Çin Öne Çıkarken Türkiye Geriye Düştü
AB'nin dış kaynaklı hazır giyim ithalatında Çin, %27,1'lik payla ilk sırada yer aldı. Çin’in AB’ye ihracatı %29,2 artarak 6,3 milyar Euro’ya ulaştı. Türkiye ise %9,6 pay ile üçüncü sıradaki yerini korusa da, 2025'in ilk üç ayında ihracatta düşüş yaşadı. Türkiye’den yapılan ihracat 2,2 milyar Euro’ya, miktar bazında ise 82 bin tona geriledi.
ABD Pazarında da Türkiye Zorlanıyor
ABD, 2025'in ilk çeyreğinde hazır giyim ithalatını %9,4 artırarak 26,9 milyar dolara çıkardı. Ancak bu artıştan en çok faydalanan ülkeler Vietnam, Bangladeş, Hindistan ve Kamboçya oldu. Türkiye’nin ABD’ye yaptığı ihracat aynı dönemde %0,6 azalarak 202 milyon dolara düştü. Yılın ilk yarısında ise yalnızca %1,2’lik sınırlı bir artışla ihracat 394,7 milyon dolara kadar ulaştı.
Maliyetler Rekabet Gücünü Zayıflattı
Türkiye’nin fiyat rekabetinde geri kalmasında en büyük etkenin, son yıllarda hızla artan işçilik ve genel üretim maliyetleri olduğu belirtiliyor. Bu durum, küresel toparlanmanın yaşandığı bir dönemde Türkiye’nin hem AB hem de ABD gibi ana pazarlarda ivme kaybetmesine neden oldu.