İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Düştü

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Düştü

Kurban Bayramı öncesinde, ihtiyaç kredisi faiz oranlarının düşüşe geçtiği görülüyor. Geçtiğimiz hafta yüzde 5’in üzerinde olan faiz oranları, bu hafta yüzde 4-4,5 seviyelerine kadar indi. Bu düşüşün bayrama özel bir durum olduğu, uzun vadeli bir trend değişikliği olmadığı da belirtiliyor.

Bankaların İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları

Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına rağmen, kamu ve özel bankalar ihtiyaç kredi faizlerini indirdi. İhtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 5,5 seviyelerinden yüzde 4,49-4,15 aralığına kadar geriledi. Bankacılık sektörü, bu indirimin geçici olduğunu ve yaz aylarının sıkı geçeceğini ifade ediyor.

Kamu Bankalarının Payı Azaldı

Kamu bankalarının ihtiyaç kredilerindeki payı azaldı. Geçen yılın Mayıs ayında yüzde 26,4 olan pay, bu yıl yüzde 21,1'e kadar düştü. Özel bankalar ise ihtiyaç kredilerindeki paylarını da artırdı. Yerli özel bankaların payı yüzde 41,1’den yüzde 44,8’e, yabancı bankaların payı ise yüzde 30,4’ten yüzde 32’ye kadar çıktı.

TL Mevduat Faizleri de Düştü

Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 50’de kalırken, TL mevduat faizleri de düşüş gösterdi. Yüksek miktarlı tasarruflarda faiz oranları yüzde 48,5’e, düşük miktarlarda ise yüzde 42-43 seviyelerine kadar geriledi.

Bankacılık sektörü, bayram öncesinde yapılan bu faiz indirimlerinin geçici olduğunu ve sonbaharda yeni bir trendin başlayabileceğini de belirtti.

Önceki Haber Yeni Tarifeler Belli Oldu
Sonraki Haber Bakan Şimşek: Borsaya Vergi Düzenlemesi Ertelendi
Benzer Haberler