İtalya'nın parlamentosunun üst kanadı, Milano borsasındaki etkiyi artırmayı hedefleyen bir yasa tasarısını kabul ettiği açıkladı. Yasa, borsada işlem gören şirketlerde üst düzey yatırımcıların nüfuzunu artırmaya yönelik önlemleri içeriyor. Bu adım, önde gelen şirketlerin Borsa Italiana'dan ayrılmasına bir yanıt olarak atılmış; bu şirketler başka piyasalara yönelmiş ya da satın alınma hedefi haline gelmiştir.
Yasa, uzun vadeli yatırımcılara ait hisselerin oy haklarını on katına kadar artırabilen ihraç edilebilen hisselerini içeriyor. Bu değişiklikle, şirketlerin Hollanda gibi ülkelerde bilinen kurumsal yönetim kurallarıyla yerleşik hissedarları kaydırmalarını önlemeyi amaçlıyor. Ancak, bu düzenleme, İtalya'daki yatırım fonları ve finans sektörü arasında endişelere yol açtı.
Büyük yabancı varlık yöneticilerinin de aralarında bulunduğu eleştirmenler, "bir hisse, bir oy" ilkesinden sapılmasını onaylamıyorlar ve bu değişikliğin aşırı güç yoğunlaşmasına ve potansiyel olarak yabancı yatırımcıları caydırmaya neden olabileceğini de savunuyor.
Ayrıca, tasarı şirket yönetim kurulu seçim sürecini de değiştiriyor. Giden yönetim kurulunun bir sonraki dönem için aday listesinin hissedarlara sunulmadan önce, yönetim kurulu üyelerinin en az üçte ikisinin onayını almasını gerektiriyor. Bu düzenleme, azınlık hissedarlarına yönetim kurulu seçimlerini veto etme olasılığını getiriyor.
Tasarının bir diğer eleştirilen yönü ise dilidir. Hukuk uzmanları, özellikle ikinci tur oylamaya kimlerin katılabileceği konusundaki belirsizliklere dikkat çekiyor. Tüm hissedarların yeniden oy kullanmasına izin verilip verilmeyeceği ya da ikinci oylamanın ilk oylamaya katılan veya kazanan yönetim kurulu aday listesini destekleyenlerle sınırlı olup olmadığı belirsizliğini koruyor.
Bu endişelere yanıt olarak hükümet, tasarının bazı yönlerini bu yıl içinde gözden geçirmeyi ve değiştirmeyi taahhüt etti, bunlar arasında yönetim kurulu listesiyle ilgili hükümler de yer alıyor.