Küresel piyasalarda yaşanan kakao krizinin, çikolata fiyatlarının hızla yükselmesine neden olduğu gözleniyor. Özellikle Ramazan Bayramı'nda tüketimi artan çikolatanın fiyatlarındaki bu artış, aşırı hava koşulları nedeniyle Batı Afrika'da üç yıl üst üste kötü geçen kakao hasatlarından kaynaklandığı düşünülüyor. Bu durum, kakao fiyatlarının son bir yılda üç kat artmasına ve ton başına 10 bin doları geçmesine sebep oldu.
Belçika, çikolata üretimiyle dünyaca ünlü bir ülke olarak, bu krizden önemli ölçüde etkilendiği görülüyor. Ülkedeki çikolata üreticileri, artan maliyetler nedeniyle zor günler geçirmeye devam ediyor. Belçika Kraliyet Bisküvi, Çikolata ve Şekerleme Derneği Danışmanı Mieke Callebaut, durumu değerlendirirken, Fildişi Sahili ve Gana'daki üretimin düşük seviyelerde gerçekleştiğini de belirtti. Bu iki ülke, dünya kakao üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını sağlıyor.
Callebaut'a göre, kakao üretiminin hızla artırılması mümkün görünmüyor. Yeni dikilen bir kakao ağacının verim vermeye başlaması 5-6 yıl sürebiliyor. Ayrıca, enerji krizi nedeniyle artan gübre ve tarım ilaçları maliyetleri, çiftçilerin kakao ağaçlarına gereken bakımı yapmalarını da oldukça zorlaştırıyor.
Bu durum, çikolata fiyatlarının artmasına neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda çikolata dışında kakao kullanılan gevrek, dondurma, içecek ve bisküvi gibi ürünleri de etkiliyor. Callebaut, şirketlerin farklı fiyat seçenekleri ve stratejilerle bu zorlu döneme uyum sağlamaya çalıştığını da ifade ediyor. Belçika'daki çikolata endüstrisi, yıllık 6,1 milyar avro büyüklüğünde olup, ülke yıllık 3,4 milyar avroluk çikolata ihracatı gerçekleştiriyor.