Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşüm projeleri için 70 ilde toplam 60 bin hektarlık rezerv yapı alanı tespit edildi. Özellikle depreme karşı riskli yapıların dönüşümünü hızlandırmak için yeni teşvik programları uygulanıyor.
Deprem Sonrası Kentsel Dönüşüm
6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş depremlerinin ardından, kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak amacıyla, 59 ilde 282 riskli alan ve 38 ilde 184 kentsel dönüşüm projesi duyuruldu. Ayrıca, yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere 70 ilde 60 bin hektarlık alan ayrıldı.
Riskli Yapılar İçin Tespit ve Destek
Riskli yapıların tespiti için, bakanlığa bağlı 1571 kurum ve kuruluş aktif olarak görev başında. Bu çalışmalar kapsamında, bugüne kadar 1 milyon 50 bin bağımsız birim riskli olarak belirlendi ve toplamda 2 milyon 223 bin birim kentsel dönüşüme alındı.
Yarısı Bizden Kampanyası ve Finansal Destek
Özellikle İstanbul’da uygulanan Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında hak sahiplerine 1,5 milyon liraya kadar destekte bulunuluyor. Bu desteğin 700 bin lirası hibe, 700 bin lirası kredi, 100 bin lirası ise tahliye yardımı olarak veriliyor. Bu kampanya çerçevesinde, 1515 bağımsız birim için 1,8 milyar liralık kaynak ayrılmış durumda.
Dönüşüm Çalışmalarına Yeni Hedefler
Kentsel dönüşüm strateji belgeleri hazırlanacak, projeler ulusal ölçekte izlenebilecek bir sistemle takip edilecek. Marmara Bölgesi’ndeki riskli yapıların yenilenmesi çalışmaları hızlandırılacak ve İstanbul’daki Yarısı Bizden Kampanyası devam edecek.