Kurban Bayramı yaklaşırken, kurbanlık fiyatlarına gelen zamlar hem Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hem de Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) açıkladığı enflasyon oranlarını geride bıraktı. TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 69,80, ENAG ise yüzde 124,35 olarak bildirmişti. Ancak, Ankara'da büyükbaş kurbanlık fiyatları yüzde 238, küçükbaş kurbanlık fiyatlarının ise yüzde 300 arttığı kaydedildi. Büyükbaş hayvanlar 220 bin TL'ye, küçükbaşlar ise 15-20 bin TL'ye kadar yükseldi.
"Halkın Alım Gücü Çok Düşük"
Karslı besici Köroğlu Dağdelen, "Halkın çoğu sadece sormaya geliyor, alım gücü çok düşük. Biz Kars'tan bin 300 kilometre yol geldik, ama talep yok," diyerek durumu özetledi. Dağdelen, devletin hayvancılığa daha fazla destek vermesi gerektiğine vurgu yaptı.
"Çiftçiye ve Hayvancılara Yarar Sağlanmıyor"
Şanlıurfa'dan gelen Cumali İzol, küçükbaş kurbanlık fiyatlarının 15-20 bin TL arasında değiştiğini belirtti. İzol, "Bu ülkenin bize bir faydası yok, olan hep çiftçiye ve hayvancılara oluyor. Sıkıntılar çok," dedi.
"Enflasyon Yüzde 70 Değil, Yüzde 170'tir"
Iğdır'dan Ankara'ya kurbanlık satmak için gelen Hakan Yiğitalp, TÜİK'in açıkladığı yıllık enflasyonun gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti. Yiğitalp, "Resmiyette yüzde 70 ama gerçek enflasyon yüzde 170'tir," dedi. Maliyetlerin arttığını da belirten Yiğitalp, çiftçiye ve üreticiye daha fazla destek verilmesi gerektiğini de vurguladı.
Devlet Desteği ve Sektörün Geleceği
Üreticiler, devletin çoban ve yem desteği vermesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, yem ve nakliye maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle fiyatların artması, hayvancılık sektörünün geleceğini tehdit ediyor. Üreticiler, bu durumun düzeltilmesi için acil çözümler bekliyor.