Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili yapılan yeni düzenlemeyle, 1 Temmuz 2025’ten itibaren piyasaya sürülecek bireysel araçlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılmasına yönelik zorunluluğu kaldırıldı.
Dijital sistemle akaryakıt satışlarının kayda alınmasını ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi amaçlayan UTTS kapsamında, hali hazırda kullanılan veya kiralanan araçlara TTB montajları devam ediyor. Mevcut uygulamaya göre:
- Kiralama yoluyla edinilen, işletmeye dahil olan veya işte kullanılan araçların en geç 30 Nisan 2025’e kadar,
- Akaryakıt dağıtım şirketlerinin TTS programına kayıtlı bireysel araçların ise 1 Temmuz 2025’e kadar TTB taktırması gerekiyor.
TTB ile araç plakaları akaryakıt alımı sırasında sisteme otomatik olarak aktarılacak, böylece sahte belge düzenlemeleri önlenecek ve milyarlarca liralık vergi kaybının önüne geçilecek. Ayrıca, UTTS kapsamında düzenlenmemiş belgeler Vergi Usul Kanunu (VUK) açısından geçersiz sayılacağından, sisteme dahil olmayan mükellefler akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecek.
Yeni düzenleme neleri kapsıyor?
29 Mart 2025 tarihli Tebliğ değişikliğiyle:
- 1 Temmuz 2025 sonrası trafiğe çıkacak bireysel araçlar için TTB takma zorunluluğu kaldırıldı.
- LPG'li araçlar ve akaryakıt istasyonlarındaki LPG adalarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) kurulumu için süre 31 Aralık 2025’e kadar uzatıldı.
Sisteme yoğun ilgi: 3 milyona yakın başvuru
Bugüne kadar 1.3 milyon araçta TTB montaj ve aktivasyon işlemleri tamamlandı. UTTS kapsamına giren araç sahipleri, utts.gov.tr üzerinden başvuru ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Yetkililer, yalnızca bu resmi site üzerinden işlem yapılması gerektiği konusunda uyarıyor ve sahte internet sitelerine karşı dikkatli olunmasını istiyor.