TBMM'den Geçti: Kripto Kanunu Yasalaştı, Yeni Düzenlemeler Yolda!

TBMM'den Geçti: Kripto Kanunu Yasalaştı, Yeni Düzenlemeler Yolda!

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeleri içeren Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul görerek yasalaştırıldı. Bu kanunla, kripto varlıklara dair yeni tanımlar ve bazı düzenlemeler getiriliyor.

Kripto Varlık ve Cüzdan Tanımları

Yeni yasaya göre, "cüzdan" kripto varlıkların transfer edilmesini ve bu varlıkların çevrim içi veya çevrim dışı olarak depolanmasını sağlayan yazılım, donanım, sistem ya da uygulamalar olarak tanımlandı. "Kripto varlık" ise dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıklar olarak tanımlanıyor.

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları

Kanun, "kripto varlık hizmet sağlayıcı" tanımını da barındırıyor. Bu hizmet sağlayıcılar, kripto varlık saklama hizmeti sunan kuruluşları ve kripto varlıkların ilk satış veya dağıtımını içeren diğer hizmetleri sağlayan kuruluşları da kapsıyor. "Kripto varlık saklama hizmeti" ise platform müşterilerinin kripto varlıklarının veya bu varlıklara ilişkin özel anahtarların saklanmasını ve yönetimini ifade ediyor.

Platform Tanımı ve İşlevleri

"Platform" tanımı, kripto varlıkların alım-satımı, ilk satışı, takası, transferi ve saklanması gibi işlemlerin gerçekleştirildiği kuruluşlarını kapsıyor.

Sermaye Piyasası Araçlarının Kripto Varlık Olarak İhracı

Yeni düzenleme, sermaye piyasası araçlarının Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) sistemine dahil olmadan kripto varlık olarak ihraç edilebilmesi için esaslar belirlemeyi amaçlıyor. Kurul, sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihracına ve bunların elektronik ortamda kayden izlenmesine yönelik esasları da belirleyebilecek.

Elektronik Ortam ve MKK Entegrasyonu

Sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihracı halinde, hakların izlenmesi ve devredilmesinde elektronik ortamdaki kayıtlar esas alınacak. Kurul, bu kayıtlarla MKK sistemi arasında entegrasyon sağlanmasını zorunlu tutabilecek. Bu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenecek.

Yeni yasayla birlikte kripto varlıkların yasal çerçevesi netleşiyor ve sermaye piyasaları daha güvenli bir hale geliyor.

Önceki Haber Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Bekleniyor: Ekonomistler Tek Ses, Faiz Sabit Kalacak!
Sonraki Haber Merkez Bankası Faizi Yüzde 50'de Sabit Bıraktı: Enflasyonla Mücadele Devam Ediyor
Benzer Haberler