TCMB Başkanı Karahan: “Gıda fiyatlarında yukarı yönlü risk arttı, sıkı para politikası sürecek”

TCMB Başkanı Karahan: “Gıda fiyatlarında yukarı yönlü risk arttı, sıkı para politikası sürecek”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı verdi. Sıkı para politikası duruşunun fiyat istikrarı sağlanana kadar süreceğini belirten Karahan, "Dezenflasyon sürecinin devamı için tüm araçlarımızı etkili şekilde kullanıyoruz" dedi.

“Enflasyon beklentileri düşüyor, talep dengeleniyor”

Haziran 2024’ten itibaren dezenflasyon sürecinin sürdüğünü vurgulayan Karahan, mal ve hizmet enflasyonunda düşüşlerin başladığını, talepteki dengelenmenin enflasyona olumlu yansıdığını söyledi. Para politikasındaki kararlılığın altını çizen Karahan, "Mart ayında yaşanan finansal dalgalanmalar karşısında gerekli önlemleri hızlıca aldık" dedi.

“KKM'den çıkış TL lehine yönetiliyor”

TL mevduatın payını artırmak ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden çıkışı yönetmek için mevduat düzenlemeleri yaptıklarını belirten Karahan, kredi büyümesine ve likiditeye yönelik adımların da parasal sıkılığı desteklediğini vurguladı. KKM'den dövize geçiş oranının düşük seyrettiğini ifade eden Karahan, “TL mevduat oranı yüzde 58 ile tarihsel ortalamaya yakın seyrediyor” dedi.

“Döviz talebinde artış yurt dışı kaynaklı”

14 Mart – 2 Mayıs arasında döviz talebinin yüzde 70’inin yurt dışı kaynaklı olduğunu açıklayan Karahan, bu süreçte brüt rezervlerin 171 milyar dolara kadar yükseldiğini, ardından 139 milyar dolara gerilediğini belirtti. TL’ye olan güvenin arttığını ve rezervlere olumlu yansıdığını söyledi.

“Gıda fiyatlarında risk arttı”

Karahan, mart ayında ramazan etkisiyle yükselen gıda fiyatlarının nisanda daha ılımlı seyrettiğini belirtti ancak nisan ayında yaşanan zirai don olaylarının işlenmemiş gıda fiyatları için yukarı yönlü risk oluşturduğuna dikkat çekti.

“Küresel belirsizlikler enflasyon ve büyüme üzerinde baskı yaratıyor”

Küresel jeopolitik gelişmelerin, ticaret politikalarındaki belirsizliklerin ve finansal piyasalardaki oynaklıkların gelişmekte olan ülkeleri daha kırılgan hale getirdiğini vurgulayan Karahan, “Yatırımlar erteleniyor, tüketim daralıyor, sermaye akımları gelişmiş ülkelere yöneliyor” dedi.

“Faiz dışında iki temel araç: Döviz müdahalesi ve makro ihtiyati tedbirler”

Merkez bankalarının, faiz dışında döviz piyasası müdahaleleri ve makro ihtiyati önlemleri sıkça kullandığını belirten Karahan, bu araçların özellikle gelişmekte olan ülkelerde fiyat istikrarını desteklemede önemli rol oynadığını ifade etti.

“Enflasyon tahminleri yüzde 30’un biraz üzerinde”

Karahan, TCMB’nin kullandığı göstergelere göre yıllıklandırılmış enflasyonun %30’un biraz üzerinde olduğunu söyledi. Tüketici fiyatları üzerindeki baskıların azaldığını belirten Karahan, “Ancak enflasyon beklentileri halen hedefin üzerinde seyrediyor, bu nedenle sıkı para politikasını sürdürmek zorundayız” dedi.

“Fiyat istikrarı için sıkı duruş kararlılıkla devam edecek”

Konuşmasını “Fiyat istikrarı, sürdürülebilir büyümenin ön şartıdır” diyerek tamamlayan Karahan, dezenflasyon sürecinin devamı için sıkı para politikası duruşunu kararlılıkla sürdüreceklerini bir kez daha yineledi.

Önceki Haber Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Anneler Günü ve Terörle Mücadele Mesajı: "Her An Müjdeler Alabilirsiniz"
Sonraki Haber Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çiftçilere Uyarı: Kayısı, Üzüm ve Elma Gibi Ürünlerde Bu Yıl Sıkıntı Yaşanabilir
Benzer Haberler