Türk Boğazları'nda Geçiş Ücretlerine Zam: 5,07 Dolara Yükseldi

Türk Boğazları'nda Geçiş Ücretlerine Zam: 5,07 Dolara Yükseldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazları'ndan uğraksız geçen gemiler için geçiş ücretinin "altın frank" üzerinden 5,07 dolar olacağını duyuruldu. Bu zam, 2022 öncesine göre ücretlerin 6,3 katına çıkması anlamına geliyor. Bakan Uraloğlu, bu artışla devlet hazinesine daha fazla döviz girişinin sağlanacağına ve Türk Boğazları'ndaki deniz emniyeti, güvenlik ve çevre koruma altyapısının güçlendirileceğine dikkat çekti.

39 Yıl Sonra İlk Zam

Bakan Uraloğlu, 1 Temmuz'dan itibaren yeni bir güncelleme yapılacağını bildirdi. 39 yıl aradan sonra ilk kez 7 Ekim 2022'de yapılan zamdan sonra, 2024 Temmuz ayında boğaz geçiş ücretlerine güncelleme gelecek. Geçen yıl bu ücret 4,42 dolara yükseltilmişti, bu yıl ise 5,07 dolar olacak.

Yıllık Güncellemeler

Bakan Uraloğlu, boğaz geçiş ücretlerinin her yıl 1 Temmuz'da güncelleneceği kararının alındığını bildirdi. Montrö Sözleşmesi'ne göre, bu gemilerden sağlık denetimi, fener ve tahlisiye hizmetleri için ücret alınıyor. Ücretler, gemilerin net tonajı (NRT) üzerinden "altın frank" ile hesaplanıyor. Örneğin, 10 bin net tonajlı bir gemi, 2022 öncesinde 3 bin 240 dolar öderken, 1 Temmuz 2024 itibarıyla 20 bin 370 dolar ödeyecek.

Bu güncellemelerle ücretlerin 2022 öncesine göre 6,3 katına çıkarılacağını belirten Uraloğlu, bu adımın Türk Boğazları'ndaki deniz emniyeti, güvenlik ve çevre koruma altyapısının sürekli olarak güçlendirilmesine katkı sağlayacağını da ifade etti.

Önceki Haber Merkez Bankası Piyasa Beklentilerini Açıkladı
Sonraki Haber 226 Milyar TL'lik Yeni Vergi Paketi Açıklandı
Benzer Haberler