Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında kullanılan çiplerin maliyetinin 2 bin 791 TL olması kamuoyunda büyük tepkilere yol açarken, Darphane konuyla ilgili açıklama yapmak zorunda kaldı. Çiplerin asıl maliyetinin 5,5 TL olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Darphane, fiyatlandırmanın detaylarını kamuoyuyla paylaştı.
Darphane: Çipler Özel Donanıma Sahip
Darphane’nin açıklamasına göre, UTTS çipleri, otomotiv sektöründe kullanılan özel donanımlara sahip ve maliyeti 8-10 dolar seviyesinde. Bunun yanı sıra, sistemde kullanılan diğer bileşenlerin maliyetinin 7-8 dolar olduğu ve bu nedenle bir Taşıt Tanıma Birimi'nin toplam üretim maliyetinin 16-18 dolar arasında değiştiği ifade edildi.
Ayrıca, çiplerin alev sızdırmazlık sertifikasına sahip olduğu ve kapalı bir teçhizat olarak üretildiği vurgulandı.
2 Bin 791 TL'lik Fiyatın Detayları
UTTS kapsamında Taşıt Tanıma Birimi'nin satış fiyatının şu şekilde olduğu belirtildi:
Cihaz ücreti: 1.413 TL
- Montaj bedeli: 912 TL
- KDV
Montaj işlemlerinin, yetkilendirilmiş 3 bin 385 firma tarafından standart fiyatlarla gerçekleştirildiği ifade edildi. Darphane ayrıca, Türkiye’de özel sektörde benzer çiplerin bin 800 TL seviyelerinde satıldığını ve bu sistemin 2,5 milyon araçta 25 yılı aşkın süredir kullanıldığını hatırlattı.
Açıklamada, UTTS’nin mevcut taşıt tanıma sistemlerini millileştirdiği ve akaryakıt istasyonları ile tüketiciler açısından adil bir rekabet ortamı sağladığı belirtildi.
"Turpak ile İş Birliği Yok"
Son dönemde ortaya atılan iddialara da yanıt veren Darphane, bazı haberlerde adı geçen Turpak firmasıyla herhangi bir iş birliği içinde olmadığını vurguladı. Turpak’ın, UTTS’nin yüklenicisi ya da tedarikçisi olmadığı, sadece Taşıt Tanıma Birimi montaj yetkisine sahip 213 firmadan biri olduğu ifade edildi. Güncel montaj noktalarının UTTS’nin resmi internet sitesinden takip edilebileceği hatırlatıldı.
5 Milyonun Üzerinde Sipariş Tamamlandı
Bugüne kadar 5 milyondan fazla Taşıt Tanıma Birimi siparişinin alındığı ve 700 bini aşkın aracın montaj işlemlerinin tamamlandığı bildirildi. Ayrıca, sistemde kullanılan ekipmanların İsrail veya Kanada menşeli olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.
UTTS’nin, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen bir yazılım altyapısına sahip olduğu ve herhangi bir güvenlik sorunu bulunmadığı belirtilerek, vatandaşların asılsız haberlere itibar etmemesi gerektiği ifade edildi. Darphane, yanıltıcı haber yayan kişi ve kurumlara karşı yasal işlem başlatacağını duyurdu.