Yargıtay, kira artışları konusunda kiracılar için önemli bir karar verdi. Yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının ardından Yargıtay, kira artışlarının 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılması gerektiğine hükmetti.
Ev Sahiplerinin Talepleri ve Yargıtay Kararı
Ev sahiplerinin yüksek zam talepleri, kiracılara iki kişinin çalışması şartı koymaları, yılda iki kez zam istemeleri ve tahliye taahhütnamesi talep etmeleri gibi durumlar karşısında Yargıtay, kiracılar lehine bir karara imza attı. Yargıtay, enflasyon nedeniyle paranın değer kaybını göz önünde bulundurarak, kira uyarlama taleplerinin genel değil, özel hükümlere göre yapılması gerektiğine karar verdi.
Mahkeme Kararı ve Yargıtay'ın Hükmü
Yerel mahkemede görülen kira anlaşmazlığı davasında Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kira artış oranı konusunda anlaşma olup olmadığına bakılmaksızın, 5 yıldan uzun süreli veya 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde yeni kira bedelinin, ortalama TÜFE değişim oranı, evin durumu ve emsal kira bedelleri dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğine karar verdi.
Kısa ve Uzun Süreli Kiralar İçin Geçerli Hükümler
Yargıtay, kısa süreli kiralar için 'tespit davası', 3 yıl ve daha uzun süreli kiralar için ise 'uyarlama davası' açılmasına ilişkin önceki içtihatların artık geçerli olmadığını belirtti. Ev sahibi ile kiracı arasındaki sözleşme süresinin uzun veya kısa olmasının fark etmediğini vurgulayan Yargıtay, ekonomik faktörlerdeki değişimlerin, rayiç kira artışlarının ve evin durumuna ilişkin değişikliklerin, kira belirlemede 12 aylık TÜFE ortalamasını geçmeyecek şekilde Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesine göre yapılması gerektiğini ifade etti.
Genel Uyarlama Hükmü Uygulanmayacak
Yargıtay, kira artışlarında genel uyarlama hükmü olan Türk Borçlar Kanunu'nun 'Aşırı ifa güçlüğü' başlığını taşıyan ve 'sözleşmeden dönme' hakkını içeren 138. maddenin uygulanamayacağını belirtti. Yargıtay, bu özel hükmün, yeni dönemde artışlara bağlı enflasyonu ve paranın satın alma gücündeki değişimleri kapsadığını vurguladı.