ABD'de 4 Yıl Sonra İlk Kez Enflasyon Düşüşü! Faiz İndirimi Beklentisi Güçleniyor

ABD'de 4 Yıl Sonra İlk Kez Enflasyon Düşüşü! Faiz İndirimi Beklentisi Güçleniyor

ABD'nin Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı ve sonuçlar dikkatleri üzerine çekti. Ülkede enflasyon, Mayıs 2020'den bu yana ilk kez aşağı yönde seyretti. Bu gelişme, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yakın zamanda faiz indirimlerine başlayabileceği beklentisini de artırdı.

Enflasyon Yavaşlıyor, Faiz İndirimi Beklentisi Artıyor

Açıklanan verilere göre, ABD'de enflasyon yavaşlamaya devam ediyor. Bu durum, Fed'in faiz indirimlerine başlama ihtimalini güçlendirirken, piyasalarda oynaklığı artırdı. Analistler, dezenflasyon trendinin yeniden rayına oturduğunu ve Fed'in yakında faiz indirimlerine başlayabileceğini iletti.

TÜFE Beklentilerin Altında Kaldı

Haziran ayında ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,1 düşerken, yıllık bazda yüzde 3 artışla beklentilerin altında kalmış durumda. Çekirdek TÜFE ise aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,3 artışla yine beklentilerin altında seyretti. Bu da Nisan 2021'den bu yana yıllık çekirdek enflasyonun en düşük seviyesi oldu.

Piyasalarda Tepki ve Faiz Beklentileri

Enflasyon verilerinin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in ilk faiz indirimine Eylül'de gitme ihtimalini yüzde 70'ten yüzde 85'e kadar çıkardı. Bu beklentilerle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 10 baz puan düşerek yüzde 4,18 seviyesine kadar indi. Dolar endeksi yüzde 0,77 azalışla 103,93 seviyesine gerilerken, avro/dolar paritesi yüzde 0,55 artışla 1,089 seviyesine çıktı. Dolar/yen paritesi yüzde 2 düşüşle 158,37 seviyesine indi. Altının ons fiyatı ise yüzde 1,47 artışla 2.414,5 dolardan işlem gördü ve Mayıs sonundaki rekor seviyeye yaklaştı.

Önceki Haber Danimarka'da Hayvan Başına Karbon Vergisi Uygulaması
Sonraki Haber İtalya, Türkiye'yi G7 Toplantısına Davet Etti
Benzer Haberler