ABD Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu

ABD Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu

ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bıraktığını duyurdu. Bu oran, son 23 yılın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi. FED, enflasyon yüzde 2'ye düşene kadar faiz indirimi yapmayacağına dikkat çekti.

FED'in Faiz Kararı

FED, küresel piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı ve faiz oranını yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Bu karar oy birliğiyle alındı ve ekonomik aktivitenin güçlü bir şekilde devam ettiği belirtildi. İstihdam artışının yavaşladığı ve işsizlik oranının arttığı, ancak hala düşük olduğu ifade edildi.

Enflasyon Hedefi

Açıklamada, enflasyonun biraz düştüğü ancak hala yüksek olduğu belirtildi. FED, yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşana kadar faiz indirimi yapmayacağını tekrarladı. Uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflerinin korunacağı vurgulandı.

Ekonomik Görünüm

Ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve FED'in risklere karşı dikkatli olduğu belirtildi. FED, federal fon oranını yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararını yineledi.

Geçmiş Faiz Artışları

FED, yüksek enflasyon nedeniyle 2022'de faiz artışlarına başlamış ve Mart 2022'den bu yana 11 kez faiz artırarak toplam 525 baz puan artış yapmıştı. Faiz oranı, 2001'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. FED, Temmuz 2023'te yaptığı 25 baz puanlık artıştan bu yana faiz oranını sabit tuttu.

Enflasyonun Durumu

ABD'de enflasyon, Haziran 2022'de yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Son olarak, enflasyon geçen ay yıllık bazda yüzde 3 ile beklentilerin altında gerçekleşti.

Önceki Haber Boykotlar McDonald's'ı Vurdu: 2020'den Bu Yana İlk Kez Satışlar Düştü
Sonraki Haber ABD'li Enerji Şirketi SunPower 39 Yıl Sonra İflasını Duyurdu
Benzer Haberler