Amasya'da Kiraz Sezonu Verimli Geçiyor

Amasya'da Kiraz Sezonu Verimli Geçiyor

Amasya'da coğrafi işaret tescilli Amasya kirazının hasadı başladı ve bu yıl 50 bin ton rekolte tahmin ediliyor. Amasya Valisi Yılmaz Doruk, kirazların Almanya ve Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edildiği de belirtti.

İhracat Hedefi Almanya ve Rusya

Vali Doruk, "2024 yılında 28 bin dekar alanda, geçen yıla göre yüzde 39 artışla 50 bin ton rekolte bekliyoruz. Almanya ve Rusya başta olmak üzere Irak ve diğer ülkelere de ihracat yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Amasya Kirazı Coğrafi İşaretli

Vali Doruk, Amasya kirazının, '0900' cinsi olarak coğrafi işaretle tescilli olduğunu da hatırlatarak, "İyi elmanın olduğu yerde iyi kiraz da olur. Artık Amasya elmasının yanında Amasya kirazı da var" dedi.

Türkiye Kiraz Üretiminde Dünya Üçüncüsü

Türkiye'nin kiraz üretiminde dünya üçüncüsü olduğunu belirten Doruk, Türk kirazının uluslararası pazarda kalitesi, uzun hasat dönemi, rekabetçi fiyatı ve soğuk zincirde muhafazası nedeniyle tercih edildiğini de dile getirdi.

Hasat Süresi ve Rakım

Amasya'da kiraz, 200 metre ile 1300 metre rakım arasında yetiştiriliyor ve hasat süresi 75 güne kadar da uzayabiliyor. Hasat zamanı, rakım ve mevsim sıcaklığına bağlı olarak mayıs ortasından temmuz sonuna kadar devam ediyor.

Amasya'da uzun yıllardır kiraz üretimi yapan Ali Pehlivan'ın bahçesindeki hasada, İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ve Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci de katıldı.

Önceki Haber Hatay Amik Ovası'nda Zorlu Şeftali Hasadı
Sonraki Haber Bayraklı’da Kurban Bayramı Hareketliliği
Benzer Haberler