Avrupa Birliği, Suriye'ye Yönelik Yaptırımları Askıya Aldı

Avrupa Birliği, Suriye'ye Yönelik Yaptırımları Askıya Aldı

Avrupa Birliği, 14 sene sonra Suriye’ye uygulanan bankacılık, enerji ve ulaşım gibi temel sektörleri hedef alan kısıtlayıcı yaptırımları askıya aldığını açıkladı. AB Konseyi’nin Brüksel’de üye ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamaya göre, Sanayi Bankası, Popüler Kredi Bankası, Tasarruf Bankası, Tarım Kooperatif Bankası ve Suriye Arap Havayolları yaptırım listesinden çıkarılacak. Ayrıca, Suriye Merkez Bankası’na fon ve ekonomik kaynak sağlanmasına izin verilirken, kişisel kullanıma yönelik lüks malların ihraç yasaklarına da son verilecek.

Açıklamada, alınan bu kararın, AB'nin Suriye'de kapsayıcı bir siyasi geçişi, ekonomik toparlanmayı, yeniden yapılanmayı ve istikrarı destekleme çabalarının bir parçası olduğu dile getirildi. AB, Suriye'nin temel ekonomik sektörlerinde uygulanan kısıtlayıcı önlemleri askıya alarak, enerji, ulaştırma, finans ve bankacılık gibi alanlarda işlemlerin kolaylaştırılmasını hedefliyor. Bu kapsamda, petrol, gaz ve elektrik dahil olmak üzere enerji sektöründeki önlemlerin yanı sıra ulaştırma alanındaki kısıtlamalar da askıya alınacak.

Ayrıca, AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında bankacılık ilişkilerinin kurulmasına yönelik yasağa belirli muafiyetler getirilecek. Böylece, özellikle enerji ve ulaştırma sektörlerinde; insani yardım ve yeniden inşa amaçlı işlemlere izin verilecek. Yaptırımlardaki insani durum muafiyeti süresiz olarak uzatılırken, kişisel kullanıma yönelik lüks malların Suriye’ye ihraç yasağı sona erecek.

AB Konseyi, bu alandaki çalışmalarını sürdürecek ve ilerleyen süreçte ek ekonomik yaptırımların askıya alınıp alınamayacağını değerlendirecek. Açıklamada, Beşşar Esed rejiminin kimyasal silah, yasa dışı uyuşturucu ticareti ve silah ticareti gibi alanlardaki yaptırımlarının devam edeceği, yeni kararlarla ilgili yasal düzenlemelerin ise yarın AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe gireceği belirtildi.

AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, iç savaşın patlak vermesinin ardından Mayıs 2011’de devreye girmişti. İlk etapta, rejimle bağlantılı ve insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler uygulanırken, aynı zamanda sektörel yaptırımlarla da rejimin finans ağının kalbine yönelik önlemler alındı. Bu kapsamda, ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı, askeri ve sivil amaçlı kullanılabilecek malların ve bazı iletişim ekipmanının ihracatı kısıtlanarak, belirli altyapı projelerinin finansmanı da hedef alındı.

Önceki Haber Araç Muayene İhalesinde Dev Hamle: MOI Ortak Girişim Grubu Kazandı
Benzer Haberler