Botsvana’da 2 Bin 492 Karatlık Dev Elmas Bulundu

Botsvana’da 2 Bin 492 Karatlık Dev Elmas Bulundu

Botsvana’daki Karove Elmas Madeni’nde 2 bin 492 karatlık (yaklaşık 499 gram) dev bir elmasa ulaşıldı. Hasarsız bir şekilde çıkarılan bu ham elmas, "olağanüstü ve yüksek kalitede" olarak tanımlandı. Bu elmas, ağırlığı bakımından, 1905 yılında Güney Afrika’da bulunan 3 bin 106 karatlık (yaklaşık 621 gram) Cullinan Elması’ndan sonra, son yüzyıldaki ikinci büyük elmas olarak kayıtlara geçti.

Botsvana hükümeti, bu devasa elmasın şimdiye kadar bir madenden çıkarılan en büyük ikinci taş olduğunu ve bugün sergileneceğini bildirildi. Elması çıkaran Kanadalı Lucara Diamond Corp. şirketi, elmasın X-ışını teknolojisi kullanılarak hasarsız şekilde çıkarıldığını belirtti.

Lucara Diamond Başkanı William Lamb, elmasın çıkarılmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi’nin elması dünyaya tanıtacağı ve elması ilk görenlerden biri olacağı duyuruldu.

Bu elmas, Güney Afrika’da 1905’te bulunan Cullinan Elması’ndan sonra, son yüzyılda bulunan ikinci büyük elmas olarak kayıtlara geçtiği söylendi. Daha önce de Karove Madeni'nden 1000 karatın üzerinde dört büyük elmas çıkarılmıştı. Bunlar arasında 2019’da çıkarılan 1758 karatlık Sewelo Elması ve 2017’de çıkarılan 1111 karatlık Lesedi La Rona Elması da bulunuyor. Lesedi La Rona Elması, bir İngiliz kuyumcuya 53 milyon dolara satılmıştı.

Önceki Haber Libya Merkez Bankası, Üst Düzey Yöneticisinin Kaçırılması Nedeniyle Tüm İşlemleri Durdurdu
Sonraki Haber Fed Başkanı Powell: Faiz İndirimi İçin Zaman Geldi
Benzer Haberler