Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından ithal ürün yasağı kalktı, bu durum Türkiye ile Suriye arasındaki ticaretin hızlanmasına sebep oldu. Hatay’dan Suriye’ye mal taşıyan tırların geçişi yoğun şekilde devam ediyor. Suriye’de artan vergilere rağmen sınır kapısından her gün 350 ila 400 tır geçiş yapıyor.
Savaş Sonrası Suriye’ye İthal Ürün Akını
Suriye’de 13 yıl süren iç savaşın sona ermesi ve Baas rejiminin devrilmesiyle birlikte ithal ürünlere kapı açıldı. Esad rejiminin düşmesinin ardından başta Şam ve Halep gibi büyük şehirler olmak üzere yurt dışından ithal mallar Suriye’ye ulaşmaya başladı.
Yıllar sonra Türkiye’den giden ürünler Suriye’nin dört bir yanına taşınıyor. Ticaretin artması, Hatay’daki sınır kapılarında da yoğunluğa yol açtı. Cilvegözü Sınır Kapısı’nda araç yoğunluğu dronla havadan görüntülendi. Günlük 2 bin araca kadar ulaşan kapasite, bölgede ticaretin canlandığını gösteriyor.
Tüccarlar Yoğunluktan Şikayetçi
Sınırdaki yoğunluk nedeniyle araç geçişlerinde bekleme süreleri uzadı. Tır şoförlerinden Orhan Güngör, yoğunluğun ticaretin artmasıyla bağlantılı olduğunu belirterek, “Savaş zamanında böyle bir yoğunluk yaşamıyorduk. O dönemde sıramız yoktu, geçişler daha rahattı. Şimdi ise sırada 3 ila 5 gün beklemek zorunda kalıyoruz. Ticaretimiz arttı ama yoğunluk da beraberinde geldi” dedi.
“Tır Kuyrukları Zamanla Eritiliyor”
Cuma Yumuşak ise sınır kapısındaki tır trafiğinin artışına dikkat çekerek, “Yoğunluk fazla, tırlar kalabalık ama zamanla bu yoğunluk eritiliyor. Geçmişe kıyasla tır geçişleri daha fazla. Ticaretin büyümesi güzel ama bekleme süreleri uzuyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Suriye arasındaki ticaretin genişlemesi, bölge ekonomisine katkı sağlarken sınır kapılarında oluşan uzun tır kuyrukları, ticaretin yeni dönemdeki zorluklarını da gözler önüne seriyor.