Türkiye, enerji üretimini çeşitlendirmek amacıyla önemli bir adım daha attı. ABD ile imzalanan Ortak Girişim Anlaşması kapsamında, Diyarbakır Havzası’nda kaya gazı üretimine başlanacak. Bölgedeki gaz rezervinin değerinin yaklaşık 350 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.
ABD ile enerji iş birliği
Yeni anlaşma doğrultusunda, Diyarbakır Havzası’nda konvansiyonel olmayan petrol ve doğalgaz kaynaklarının geliştirilmesi amaçlanıyor. Kaya gazı bu sürecin merkezinde yer alırken, Türkiye’nin alternatif enerji alanındaki hamlelerine bir yenisi daha eklenmiş olacak.
651 milyar metreküplük potansiyel
Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi’nin verilerine dikkat çekerek, Türkiye’de teknik olarak üretilebilecek 651,3 milyar metreküp kaya gazı ve 4,7 milyar varil kaya petrolü bulunduğunu ifade etti. Bu potansiyelin büyük bir kısmı Güneydoğu Anadolu ve Trakya bölgelerinde bulunuyor.
Henüz üretim başlamadı
Ali Rıza Öner, 2010’lu yıllardan bu yana bazı yabancı firmalarla birlikte arama ve sondaj çalışmaları yapıldığını ancak Diyarbakır’da henüz üretim aşamasına geçilmediğini ifade etti. Son yıllarda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Güneydoğu’da 5, Trakya’da ise 10 kuyuda çalışmalar yürüttü.
350 milyar dolarlık enerji kaynağı
Diyarbakır’daki 3 kuyuda sondaj çalışmaları tamamlanırken, 2 kuyuda süreç devam ediyor. Hedef, 651,3 milyar metreküplük doğalgazın maksimum düzeyde üretime kazandırılması. TAYED Başkanı Öner, bu kaynağın bugünkü piyasa değerinin yaklaşık 350 milyar dolar olduğunu vurguladı.