Emeklilerin merakla beklediği zam farkı ödemelerine ilişkin yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu. Ancak Meclis'in 10 günlük tatil kararı nedeniyle teklifin görüşülmesi ertelenebilir. Bu durum, yaklaşık 4 milyon emeklinin ocak ayında zamlı maaşlarını alamayacağı anlamına geliyor. İlk zamlı maaş ödemesi, şubat ayında yapılacak.
En Düşük Emekli Maaşı Yükseliyor
TBMM’ye sunulan yasa teklifi, en düşük emekli maaşının 12.500 TL’den 14.669 TL’ye kadar çıkarılmasını öngörüyor. Düzenlemenin yasalaşması durumunda, yaklaşık 3,9 milyon emekli zamlı maaş alacak. Ancak bu artışın Hazine’ye maliyeti 33 milyar TL’yi aşacak.
Meclis 10 Günlük Tatile Giriyor
Maliye Bakanlığı’nın sunduğu taban aylık düzenlemesini içeren torba teklif, bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldükten sonra Genel Kurul’a sunulacak. Ancak TBMM, Adalet Akademisi'ne ilişkin kanun teklifinin görüşülmesinin ardından 10 günlük bir tatile girecek. Bu nedenle yasa teklifinin görüşülmesi, 28 Ocak sonrasına sarkabilir.
Zamlı Maaşlar Şubat Ayında Yatacak
Ocak ayında en düşük maaşı 12.500 TL olan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, şubat ayında düzenlemenin yasalaşması halinde zam farkını alabilecek. Düzenleme, en düşük emekli maaşında %15,75’lik bir artış öngörüyor. Ancak ocak ayında zamlı maaşlar hesaplara yansımayacak, fark ödemeleri şubat ayında yapılacak.
Dul ve Yetim Aylıklarında da Artış Olacak
Teklifin yasalaşması, malullük, dul ve yetim aylığı alanları da kapsıyor. Yaklaşık 3 milyon dul ve yetime bağlanan maaşlarda dosya bazında iyileştirme yapılacak. Mevcut yasaya göre, dul eşlere dosya bazında maaşın %50’si ödeniyor. Yetim bulunmayan durumlarda bu oran %75’e kadar çıkıyor. Çocuklar ve ebeveynler için ise maaş oranı %25 olarak belirleniyor.
Emekliler, düzenlemenin yasalaşması ve zam farklarının bir an önce hesaplarına yatırılması için TBMM’nin çalışmalarını tamamlamasını bekliyor.