İlk 6 Ayda 605 Şirket Konkordato İlan Etti

İlk 6 Ayda 605 Şirket Konkordato İlan Etti

Bu yılın ilk 6 ayında 605 şirket konkordato ilan ettiğini duyurdu. Eski icra müdürü, Avukat Mustafa Zafer, bu sürecin doğru yönetilmemesi durumunda toplu iflasların yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Ekonomik Zorluklar ve Konkordato

Sıkı para politikası nedeniyle sıcak paraya ulaşamayan, özellikle işletme sermayesi yetersiz olan birçok firma icra tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bu durum, borçlarını ödeyemeyen firmaları konkordato ilan etmeye yönlendiriyor. Ancak, konkordato sürecinin doğru yönetilmemesi iflas kararlarına yol açabiliyor.

Artan İflas Endişesi

Zafer, 2018’de iflasın ertelenmesi düzenlemesinin kaldırılmasından sonra konkordatonun büyük borçluların tercih ettiği bir yöntem haline geldiğini ifade etti. Ancak, konkordato talep eden birçok firmanın geçici mühlet kararı almasına rağmen iflas ettiğini söyledi. Zafer, 2020'de 419, 2021'de 451, 2022'de 404, 2023'te 519 ve 2024'ün ilk 6 ayında 605 firmanın konkordato ilan ettiğini kaydetti.

Daha Büyük Sorunlar Kapıda

Zafer, yargılama sürecinin uzaması ve alacaklıların alacaklarını alamaması nedeniyle ekonomik sorunların artabileceğini ifade etti. Konkordato süreçlerinin dikkatle yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Zafer, sadece borçluların değil, alacaklıların da haklarının korunması gerektiğini belirtti.

Yeni İcra Takipleri

Yılın ilk yarısında 4 milyon 511 bin 698 yeni icra takibi açıldı. Zafer, sıcak paraya ulaşmanın zor olduğu bu dönemde özellikle işletme sermayesi yetersiz olan firmaların daha büyük zorluklarla karşılaştığını belirtti.

Tüm Kesimleri Etkileyen Süreç

Düşük kâr marjına sahip büyük cirolu şirketlerde mali tabloların gerçeği yansıtmadığı durumlarda konkordato taleplerinin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Zafer, konkordato taleplerinin reddi ve iflas kararlarının tedarik zincirindeki tüm kişi ve kurumları olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Önceki Haber Motorine 1 Lira 47 Kuruş İndirim Geldi! Fiyatlar Değişti
Sonraki Haber Bakan Işıkhan, En Borçlu 5 Belediyeyi Açıkladı
Benzer Haberler