Kredi Kartı Harcamaları Zirve Yaptı! Limit ve Taksit Sayısında Yeni Düzenleme Geliyor

Kredi Kartı Harcamaları Zirve Yaptı! Limit ve Taksit Sayısında Yeni Düzenleme Geliyor

Mayıs ayında kredi kartı harcamalarının yüzde 103 artması üzerine, kredi kartı kullanımını azaltmak için yeni düzenlemeler hazırlanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bu konuda bir harekete geçmesi bekleniyor.

Kredi Kartı Kullanımı Artıyor

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşlar kredi kartlarına yöneliyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Mayıs ayında kredi kartı harcamaları yüzde 103 artarak 1,3 trilyon TL'ye kadar ulaştı. Türkiye'de kredi kartı kullanımı hızla artarken, toplam kart sayısı 410 milyona kadar yaklaştı.

Yeni Düzenlemeler Yolda

BDDK'nın yapacağı düzenlemelerle, kredi kartı limitlerine sınırlamalar getirilecek. Kredi kartını kısa süredir kullananlar için maksimum limit aylık gelirin 4 katı olacak. Uzun süredir kart sahibi olan ve düzenli ödeme yapanlar için ise bu limit maaş ve yan gelirlerin toplamının 8 katı olacak. Ayrıca, yüksek taksitli harcamaların azaltılması için taksit sayılarının düşürülmesi de planlanıyor.

Önceki Tedbirler Yetersiz Kaldı

Merkez Bankası, Mart ayında kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranını yüzde 4,42'den yüzde 5'e, kredili mevduat hesabı faizini de yüzde 5'e kadar çıkarmıştı. Ancak bu tedbirler, kredi kartı kullanımını azaltmadı. Uzmanlar, yüksek enflasyonun kredi kartı harcamalarındaki artışın temel sebebi olduğunu da belirtiyor. Ayrıca, ihtiyaç kredisi faiz oranlarının kredi kartı faizlerine göre daha yüksek olması, kredi kartı kullanımının artmasına yol açıyor.

Önceki Haber İstanbul'da Halk Ekmek'e Yüzde 60 Zam Geldi
Sonraki Haber Emeklilerden Prim Geri Dönüşü Talebi: Yaklaşık 2 Milyon Emekli Çalışmaya Devam Ediyor
Benzer Haberler