1 Kasım'da, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için yapılandırma süreci başlatılıyor. Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun aldığı kararla, borçlarını ödemekte zorlananlar için yeni ödeme planları devreye sokulacak.
Sabah gazetesinin haberine göre, kamu bankaları olan Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank bu yapılandırma işlemlerine şimdiden başladı. Bu bankalar aracılığıyla bugüne kadar toplamda 1,5 milyar TL'yi aşan borç yapılandırıldı. Özel bankalar arasında ise İş Bankası ve Akbank da bu sürece katıldı.
BDDK'nın kararıyla, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcu olanlar, borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilecek. Özellikle asgari ödeme tutarını ödeyemeyenler, borçlarını bu yeni ödeme planı sayesinde taksitler halinde kapatabilecekler. Merkez Bankası, bireysel kredi kartı borçları için faiz oranını yüzde 3,11 olarak belirleyerek, tüketicilere daha kolay ödeme imkanı sunmayı hedefliyor.
1 Kasım'da yürürlüğe giriyor
1 Kasım itibarıyla, kredi kartlarına uygulanacak azami faiz oranları belirlenecek. 24 Ekim'de açıklanacak oranlara göre, borcun tutarına göre değişen faiz oranları uygulanacak. Eğer referans oranı sabit kalırsa, 25 bin TL'nin altındaki kredi kartı borçları için yüzde 3,50, 25 bin ile 150 bin TL arası borçlar için yüzde 4,25, 150 bin TL'nin üzerindeki borçlar içinse yüzde 4,75 faiz uygulanacak.
İhtiyaç kredisi borçlarında, 30 gün gecikmiş ödemeler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı tanınacak. Ancak bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin başvurularını 1 yıl içinde yapmaları gerekecek.
Yapılandırma şartları nelerdir?
BDDK'nın kararına göre, borçlarını ödeyemeyenler, 60 aya kadar taksitlendirme yapabilecekler. Asgari tutarı ödeyemeyenler için ise yapılandırılan borç, her ay asgari ödeme tutarına eklenerek taksitlendirilecek. Ayrıca, yapılandırılan borcun yarısı ödenmeden kredi kartı limitleri artırılamayacak.