7 bin TL’yi aşan alışverişlerde nakit para kullanımının yasaklanacağı düzenlemeyle ilgili dikkat çeken açıklamalar yapıldı. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Türkiye’nin nakit parayı yasaklayacak bir döneme girdiğini belirterek, “Hepimizi bir kümese tıkacaklar. Limitinizi doldurduğunuzda bankadaki paranızı harcatmayacaklar. Bu değişim yüzünden yüz binlerce insan işsiz kalacak ve her şey dijitalleşecek” dedi.
GİB'in Yeni Tebliği Kamuoyunda Tartışma Yarattı
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu'nda değişiklik öngören yeni bir tebliğ taslağını kamuoyunun görüşüne sundu. Bu düzenleme, yürürlüğe girdiğinde tüketicilerin 7 bin TL’yi aşan alışverişlerde banka, PTT veya finansal kurumlar üzerinden ödeme yapmalarını zorunlu bir hale getirecek. Bu düzenleme, kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin önemli açıklamalarda bulundu.
"7 Bin TL Bir Başlangıç, Amaç Sıfır Nakit"
Mahmut Şahin, düzenlemenin bir başlangıç olduğunu belirterek, “Şu an 7 bin TL olarak belirlenen bu sınır, önce 5 bin TL’ye, sonra da 2 bin 500 TL’ye düşürülecek. Amaç 2030 yılında tamamen nakitsiz bir sisteme geçmek. Türkiye’de nakit paranın kullanılmayacağı bir sürece girdik,” şeklinde konuştu. Şahin, nakit paranın geçmediği zincir marketler konusunda daha önce uyarıda bulunduklarını da hatırlattı.
"Vergi Kaçakçılığını Önlemek Bahane"
Şahin, nakit kullanımının kaldırılmasının asıl sebebinin vergi kaçakçılığını önlemek olmadığını, bu gerekçenin yalnızca bir bahane olduğunu ifade etti. “Vergi kaçakçılığını yıllardır önleyemiyorsanız bu sorun nakit paranın yasaklanmasıyla çözülmez. Bu uygulamanın asıl amacı başka. Nakit ödemelerin kaldırılması, vatandaşların dijital harcamalar üzerinden takip edilmesi ve kontrol altına alınmasıdır” dedi.
"Dijital Harcamalar ve Vatandaşlık Puanları"
Şahin, nakit para kullanımının kalkmasıyla insanların kontrol altına alınacağını, bankaların harcama limitlerini belirleyeceğini ve kişilerin harcama özgürlüğünün kısıtlanacağını dile getirdi. “Bu dijital sistemle, herkese harcamalar üzerinden vatandaşlık puanı verilecek. Bankanızdaki parayı harcatmadıkları bir sisteme doğru gidiyoruz. Sonraki adım ise karbon ayak izi sınırlandırılması olacak. Her şey dijitalleştirilecek, birçok insan işsiz kalacak ve bu değişimin sonunda toplumu hizaya çekmek amaçlanıyor,” diyerek düzenlemenin etkilerini eleştirdi.
Şahin, nakitsiz ve dijital bir dünya düzenine karşı vatandaşları uyararak, “Bu sistemi kabul edersek, yüz binlerce insanın işsiz kalacağı ve toplumun kontrol altına alınacağı bir geleceğe doğru adım atmış olacağız,” dedi.