21 Aralık 2021'de başlayan Kur Korumalı Mevduat hesaplarından çıkışlar devam ediyor. Haziran 2024'te 72,8 milyar dolar olan bu mevduat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamasına göre şu anda 60 milyar doların altına kadar düştü. Son 40 gün içinde yaklaşık 12,8 milyar dolarlık bir çıkış yaşandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'nda yaptığı açıklamalarda, "Kur korumalı mevduat 60 milyar doların altına indi. Temmuz ayında bu çıkışlar daha da hızlanacak," şeklinde konuştu.
Enflasyonla Mücadelede İlerleme
Bakan Şimşek, enflasyonla mücadelede en zor dönemin geride kaldığına vurgu yaptı ve "Enflasyon gelecek ay yüzde 60, sonraki ay ise yüzde 50 civarına düşecek. Yılsonunda yüzde 42'ye kadar inmesini bekliyoruz. Şu anda dezenflasyon sürecinin başındayız," ifadelerini kullandı.
Mali Disiplin ve Büyüme Politikası
Bakan Şimşek, Türkiye'nin büyüme politikasının sürdürülebilir büyümeye odaklandığına dikkat çekerek, "Net ihracat katkısı pozitife döndü ve iç talep makul düzeyde. Küresel ekonomide iyi bir büyüme patikasındayız," dedi. Mali disiplinde ise deprem harcamaları dışında bir sorun olmadığını vurguladı ve "Deprem hariç açığın milli gelire oranı yüzde 1,6. Mali disiplinde bir sorun yok," dedi.
Kur Riskinin Azaltılması
Merkez Bankası rezervlerindeki artış hakkında da konuşan Şimşek, "Kur riskini azalttık. Döviz ve altın borç stoklarını düşürüyoruz. Rezerv sorununu çözdük. Swap hariç net rezerv eksi 61 milyar dolardan artı 18 milyar doların üzerine çıktı. Net rezervlerdeki düzelme 80 milyar dolar civarında," ifadelerine yer verdi.
Risk Priminde İyileşme
Şimşek, Türkiye'nin istikrar ve reform programıyla birlikte risk priminde büyük bir düşüş yaşandığını da belirterek, "Son bir yılda risk primi 450 puan civarında daraldı. Türkiye'nin makul maliyetlerle dış kaynağa erişim sorunu önemli ölçüde ortadan kalktı," dedi.