Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji arama çalışmalarında yeni bir döneme girdiğini duyurdu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), ABD merkezli TransAtlantic Petroleum ve Continental Resources şirketleriyle ortak bir anlaşma imzalayarak, geleneksel olmayan yöntemlerle petrol ve doğal gaz üretimi gerçekleştirecek.
ABD’nin Houston kentinde temaslarda bulunan Bakan Bayraktar, yaptığı açıklamada, bu anlaşmanın Türkiye'nin enerji aramacılığında önemli bir adım olduğunu belirterek, “Türk petrol ve doğal gaz aramacılığında yeni bir dönem başlıyor” dedi.
Yeni teknolojilerle üretim artacak
Bayraktar, dört yıllık bir program kapsamında hayata geçirilecek bu anlaşmayla, yer altındaki kaynakların daha verimli şekilde üretileceğini ve Türkiye’nin petrol ile doğalgaz üretiminde önemli bir artış hedeflendiğini dile getirdi.
Sakarya ve Gabar sahalarıyla üretim ivme kazandı
Bakan Bayraktar, 2020’de Karadeniz’de keşfedilen Sakarya Gaz Sahası’ndan çıkan doğalgazın bugün yaklaşık 3 milyon haneye ulaştığını belirtti. Nisan ayı itibarıyla bu üretimin günlük 9,5 milyon metreküpe ulaşacağını ve 2026'nın üçüncü çeyreğinde bu rakamın iki katına çıkacağını ifade etti.
Ayrıca, Gabar bölgesinde 2021’de bulunan büyük petrol rezervine de dikkat çeken Bayraktar, şu anda günlük 78 bin varil üretildiğini ve bu miktarın artırılması için yeni çalışmalar yürütüldüğünü aktardı.
Türkmen gazı Türkiye'ye ulaştı
Türkiye’nin doğal gaz tedarikini çeşitlendirme çalışmalarına da değinen Bayraktar, Türkmen gazının artık Türkiye’ye ulaştığını duyurdu. Geçen yıl Antalya Diplomasi Forumu’nda varılan anlaşmanın ardından, İran üzerinden yürütülen takas sistemiyle 1 Mart itibarıyla gaz akışının başladığını ve yıl sonuna kadar 1,3 milyar metreküplük gazın Türkiye’ye gelmesinin planlandığını açıkladı.
Bayraktar, hedefin bu miktarı artırmak ve ilerleyen süreçte Hazar geçişli bir boru hattıyla daha kalıcı bir çözüm oluşturmak olduğunu söyledi.
Enerji politikası: çok boyutlu ve dengeli
Türkiye’nin enerji politikasının çok taraflı ve dengeli bir yapıda olduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, ABD ile enerji iş birliklerinin artarak süreceğini dile getirdi. LNG, küçük modüler reaktörler ve madencilik alanında da yeni projelerin gündemde olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye'nin enerji alanında ABD ile stratejik işbirliğini derinleştireceğini ifade etti.
Yenilenebilir enerji hedefi 120 bin megavat
Bayraktar ayrıca, Türkiye’nin 2035 yılına kadar 120 bin megavatlık güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşmayı hedeflediğini söyledi. Türkiye’nin yenilenebilir enerji, nükleer enerji ve kömür gibi kaynakları dengeli şekilde değerlendirdiğini vurgulayan Bayraktar, enerji verimliliği ve kaynak çeşitliliği sayesinde hem iç arz güvenliğini sağlayan hem de bölgesine enerji desteği sunan bir ülke haline gelmeyi amaçladıklarını belirtti.