Türkiye’nin akaryakıt sektöründe büyük yankı uyandıran bir satış süreci beklenmedik bir şekilde sona erdi. Temmuz ayında Türkiye Petrolleri’nin 700’e yakın akaryakıt istasyonu ve 8 dolum tesisiyle birlikte Zeren Group’a devredilmesi için anlaşma sağlanmış, bu satış Rekabet Kurumu tarafından da onaylanmıştı. Ancak, Türkiye Petrolleri’nin milyonlarca dolarlık borcunun son anda fark edilmesiyle satış iptal edildi.
Satış Süreci Nasıl Başladı?
2024’te Türkiye’deki akaryakıt devlerinin el değiştirme haberleri ardı ardına gelirken, 111 yıl sonra BP’nin Türkiye operasyonlarını sonlandırmasının ardından Türkiye Petrolleri’nin satışı da dikkat çekmişti. Temmuz ayında Zeren Group ile yapılan anlaşma, 19 Kasım’da Rekabet Kurumu tarafından onaylanmıştı. Bu anlaşma, 2025 yılı itibarıyla akaryakıt istasyonlarının Zeren Group’a devredileceği beklentisini doğurmuştu.
Zeren Group’tan Şok Karar
Ancak Zeren Group, sürpriz bir açıklama yaparak Türkiye Petrolleri’nin (TP Petrol Dağıtım A.Ş.) hisselerinin devralınması sürecini sonlandırdığını açıkladı. Açıklamada, mevcut sahibi Zülfikar Holding ile yapılan müzakerelerde beklentilerin karşılanmadığı gerekçesiyle bu kararın alındığı ifade edildi.
Borç Şoku Satışı Durdurdu
Patronlar Dünyası’nın iddiasına göre, kesin satın alma işlemleri öncesinde yapılan detaylı incelemelerde, Türkiye Petrolleri’nin Zülfikar Holding tarafından belirtilmeyen milyonlarca dolarlık borçları ortaya çıktı. Bu beklenmedik durum, Zeren Group’un satış sürecini iptal etmesine yol açtı.
Sektör İçin Anlamı
Türkiye Petrolleri’nin satışı, akaryakıt sektöründe büyük bir dönüşümün habercisi olarak görülüyordu. Ancak borçlarla ilgili çıkan bu kriz, hem Türkiye Petrolleri’nin geleceği hem de sektördeki diğer satış işlemleri için belirsizlik yarattı. Zeren Group’un kararının ardından Türkiye Petrolleri’nin gelecekte nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.