Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirilecek olan Depozito Yönetim Sistemi (DYS) için beklenen tarih sonunda belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın 2017 yılında başlattığı "Sıfır Atık" projesi kapsamında yürütülen çalışmaların ardından, Depozito Yönetim Sistemi'nin altyapı çalışmalarının tamamlandığı açıklandı.
Depozito Yönetim Sistemi, Türkiye genelinde pilot uygulama aşamasına geçti. Yüksek güvenlikli logoyu basacak matbaalar, üreticiler ve belirlenen ürünler sisteme hazır hale gelmiş durumda. Projenin önemli bir ayağını oluşturan Depozito İade Noktaları'nın bu yıl içinde Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) yönetiminde, başta market zincirleri olmak üzere birçok noktada oluşturulması planlanıyor.
Depozito İade Noktaları aracılığıyla yılda 20 milyar adedin üzerinde ürünün geri dönüştürülmesi hedefleniyor. Ayrıca, Depozito İade Makineleri (DİM) de kullanıma alınacak. Bu makineler, tüketicilere boş ambalajlarını teslim alma ve mobil uygulama üzerinden depozito iade bedelini ödeme imkânı sunacak.
Projenin uygulama sürecinde, içecek ambalajlarının içerisinde bulunan cam, polietilen tereftalat (PET) ve alüminyumdan yapılmış tek kullanımlık ambalajlar öncelikle zorunlu depozito uygulamasına alınacak. Bu sayede israfın önüne geçilmesi, kaynakların verimli kullanılması ve atık oluşumunun minimize edilmesi de amaçlanıyor.
Depozito Yönetim Sistemi, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yönetilecek ve depozitolu ambalajları piyasaya sürecek firmalardan, perakende sektöründen ve tüketicilerden oluşan geniş bir yapıyla hayata geçecek. Sistem, belirlenen kriterlere uygun üretilen depozitolu ambalajların piyasaya arzından, boş ambalajların toplanarak geri dönüşüm tesislerine gönderilmesine kadar olan süreci de içeriyor.