Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, kredi kartlarındaki hızlı artışa dikkat çekerek tüketimi yavaşlatmak için kredi kartlarına sınırlama getirilmesi gerektiğinie dikkat çekti. Baştuğ, geçen yıl kredilerin %50 artarken, kredi kartlarındaki artışın bunun üç katına çıktığını da belirtti. Enflasyonun yıl sonunda baz etkisiyle %45'e gerileyeceği tahmininde bulunan Baştuğ, asıl mücadelenin bu noktadan sonra başlayacağını vurguladı.
Bloomberg'e konuşan Baştuğ, ülkedeki en büyük sorunun enflasyon olduğunu belirtti. Enflasyonun kontrol altına alınması ve tüketimin yavaşlaması için kredi kartlarına sınırlama getirilmesinin şart olduğunu belirtti. Baştuğ, Adana'da düzenlenen "İhracatta Sürdürülebilir Gelecek" buluşmasında da ekonomiye dair önemli değerlendirmeler yaptı.
Baştuğ, düşük kredi kartı faiz oranlarının tüketimi körüklediğini ve bu yıl kredi kartı büyümesinin önüne geçecek tedbirler alınması gerektiğini de ifade etti. "Geçen yılın büyümesi tüketimden geldi. Çılgınca bir tüketim yapıldı. Bunun baskılanması, düşmesi lazım. Ülke olarak tüketimle ilgili olarak sakinleşmemiz lazım, daha az tüketmemiz ve büyümeyi başka kaynaklardan elde etmemiz lazım" dedi.
Baştuğ, bankaların bireysel kredilerde %2 büyüme sınırına da dikkat ettiklerini ve bu sınırı aşmaları halinde ciddi cezalar ödediğini de hatırlattı. Bu yıl kredi talebi artsa bile, yüksek faiz oranlarının talebi baskılayacağını da belirtti. "Tüzel taraf içinde benzer sınırlamalar var. Ortalama enflasyonun %54-55 seviyesinden biteceğini düşünürsek, çok düşük kredi büyümesiyle yılı tamamlarız" diye ekledi.
Enflasyonda Kalıcı Düşüş İçin Kararlılık Şart
Baştuğ, Türkiye için en önemli konunun enflasyon olduğunu ve yılın ikinci yarısında baz etkisiyle enflasyonun düşüş trendine gireceğini de belirtti. Merkez Bankası'nın yılsonu hedefinin %38-42 bandında olduğunu, kendi tahmininin ise %45 seviyesinde olduğunu ifade etti. Enflasyon %40'lı seviyelere düştüğünde asıl mücadelenin başlayacağını ve yapısal reformlarla programın desteklenmesi gerektiğini de vurguladı.
Faiz İndirimi İçin Son Çeyrek Bekleniyor
Enflasyondaki düşüşle birlikte ekonomide belirli rahatlamaların görüleceğini ifade eden Baştuğ, Merkez Bankası'nın gerektiğinde parasal sıkılaştırmaya devam edeceğini ancak faiz artırımı gerektirecek bir durum beklemediklerine dikkat çekti. Enflasyonun %40'lı seviyelere inmesiyle faiz indiriminin son çeyrekte olabileceğini de öngördü.
Kredi Talebi Döviz Cinsine Kaydı
Baştuğ, kurda öngörülebilirliğin artmasıyla kredi talebinin döviz cinsinden kredilere kaydığını da dikkat çekti. TL kredilerdeki yüksek faiz oranlarının bu kaymada etkili olduğunu söyledi. Türk bankalarının ve şirketlerinin döviz cinsinden kredi vermeyi ve kullanmayı öğrendiğini belirterek, "Verilen kredilerin doğru yerlere gittiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Seçim Sonrası Döviz Girişi
Seçimden sonra 20 milyar dolarlık döviz girişi olduğunu söyleyen Baştuğ, bireylerin yatırım tercihlerinde TL’ye yönelim gözlemlediklerini de açıkladı. "Gelen paralar yatırım için değil, büyük miktar swapla gelen para. Türk eurobondlarına, TL Hazine bonolarına ve Borsaya da para geldi" dedi.
Mevduat Faizleri %50'lerde
Baştuğ, TL mevduat müşterisine verilen faiz oranlarının %50 seviyelerine oturduğuna dikkat çekti. Kur Korumalı Mevduat (KKM) programında TL’ye dönüş oranının seçim öncesi %13-15 iken seçim ayında %5’e düştüğünü söyledi. Mevduat faizlerinin ortalama %50 civarında seyrettiğini ve bu trendin devam edeceğini ifade etti.