Yurt Dışından Getirilen İkinci Cep Telefonlarına Yeni Düzenleme

Yurt Dışından Getirilen İkinci Cep Telefonlarına Yeni Düzenleme

Ticaret Bakanlığı, yurtdışından getirilen ikinci cep telefonlarının Türkiye'ye girişine dair önemli bir değişiklik yapıldığı açıklandı. Yeni düzenlemeye göre, yolcu beraberinde getirilen ikinci cep telefonunun ülkeye girişine yasak getirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yolcu beraberinde yurda sokulmak istenen eşyaların Gümrük Kanunu’nun ilgili maddelerine göre düzenlendiği ve "GSM-cep telefonu"nun da bu kapsamda yer aldığına değinildi. Yolcuların, yabancı misyon mensupları hariç, kimlik numaralarına kayıtlı hatlarla kullanmak üzere üç takvim yılında bir adet cep telefonu getirebileceği söylendi. Bu telefon, yolcu beraberinde kişisel eşya statüsünde olup gümrük vergilerinden muaf olarak ülkeye sokulabilecek.

Ancak, açıklamada bu düzenlemenin dışında, yolcu beraberinde hediyelik eşya statüsünde veya posta/hızlı kargo taşımacılığı yoluyla cep telefonu getirmenin mümkün olmadığına vurgu yapıldı. Beyana aykırı olarak getirilen cep telefonlarının gümrük vergilerinin iki katı olarak alınacağı ve bu telefonların getiren kişi veya üçüncü kişiler adına ulusal ağa tanıtılacağı belirtildi. Böylece vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi hedefleniyor. Ayrıca, Bölge Müdürlükleri’nin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bu telefonların kişi ve IMEI numaralarını bildirmesi gerektiği de bildirildi.

Muafiyet Fazlası Telefonlar 3 Ay Gümrük Ambarlarında Bekletilebilecek

Yeni düzenlemeyle, yolcu beraberinde getirilen kişisel eşya statüsündeki bir adet cep telefonuna muafiyet tanınması uygulamasında herhangi bir değişiklik olmadığına dikkat çekildi. Ancak, beyana aykırı şekilde getirilen ikinci cep telefonlarının IMEI kaydı yapılmadığı için kullanımına engel olunamıyordu. Bu nedenle, maktu vergilerin ödenerek teslimi uygulamasının kaldırıldığı açıklandı.

Ayrıca, yolcu beraberinde muafiyet fazlası olarak getirilen cep telefonunun tekrar yurtdışına çıkışta teslim alınmak istenmesi halinde, Gümrük Kanunu’nda belirtilen üç aylık süre boyunca gümrük ambarlarında bekletilmesi ve bu süre içerisinde yolcunun tekrar yurtdışına çıkarken beraberinde teslim edilerek iade edilmesi de mümkün olacak.

Önceki Haber Diyanet'ten Tasarruf Tedbirleri Açıklaması: Audi A8 Makam Aracı İade Edildi
Sonraki Haber Garanti BBVA Genel Müdürü Baştuğ: Kredi Kartlarına Sınırlandırma Getirilmeli
Benzer Haberler