İŞKUR ve TOBB İş Birliğiyle Nitelikli İşgücü Yetiştirme ve Kadın İstihdamı İçin Büyük Adım

İŞKUR ve TOBB İş Birliğiyle Nitelikli İşgücü Yetiştirme ve Kadın İstihdamı İçin Büyük Adım

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğiyle başlatılan Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) protokolünün imzalandığını ilan etti. Bakan Işıkhan, bu program sayesinde işverenlerin talep ettiği yetkinliklere sahip nitelikli bireylerin yetiştirilmesinde önemli bir adım attıklarına dikkat çekti. NİYEP ile hedef, iş dünyasında alanında uzman, donanımlı çalışanlar yetiştirmek ve iş gücünün kalitesini artırmak.

İş Dünyası İstişare Toplantısı

Bakan Işıkhan, TOBB ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'İş Dünyası İstişare Toplantısı'na katıldı. Toplantıya oda ve borsaların yönetim kurulu başkanları, TOBB Türkiye Sektör Meclisi Başkanları ve Çalışma Bakanlığı temsilcileri de yer aldı. İstişare toplantısında iş dünyasının beklentileri, çalışma hayatına ilişkin talepler ve çözüm önerileri ele alındı. Bakan Işıkhan, Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı ve Kayıtlı Kadın İstihdamı projelerine ilişkin iş birliği protokollerinin de toplantı sırasında imzalandığını dile getirdi.

İstihdamda Rekorlar Kırılıyor

Bakan Işıkhan, istihdamı artırmak için atılan adımları anlatarak, Türkiye’nin istihdamda rekor seviyelere ulaştığını ifade etti. Son verilere göre Türkiye’de 32 milyon 712 bin kişinin istihdam edildiğini ve işsizlik oranının son 15 aydır tek haneli seviyelerde olduğunu dile getirdi. İŞKUR aracılığıyla bu yıl iş bulanların sayısının 1 milyonu aştığını belirten Işıkhan, istihdamı daha da artırmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Aday Havuz Sistemi: İşverenlerin İş Gücüne Kolay Erişimi

Bakan Işıkhan, işverenlerin ihtiyaç duyduğu çalışanlara daha kolay ulaşabilmesi için başlatılan "Aday Havuz Sistemi"nin tamamlandığını duyurdu. Bu sistem sayesinde işverenler, İŞKUR’a kayıtlı iş arayanlara doğrudan ulaşabilecek, onlara mesaj gönderebilecek ve görüşmeye davet edebilecek. Bu sistemin, işverenlerin eleman ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamalarına yardımcı olacağı belirtildi.

Otizmli Bireylerin İşgücüne Katılımı Artırılıyor

Bakan Işıkhan, engelli bireylerin istihdamına yönelik yapılan çalışmalara da dikkatleri çekti. Bu yılın ana hedefinin otizmli bireylerin iş gücüne katılımını artırmak olduğunu belirten Işıkhan, bu konuda işverenlere destek olacak projelerin hayata geçirileceğini duyurdu. Otizmli bireyleri istihdam edecek işverenlerin projelerinin destekleneceğini belirten Bakan, bu sayede sosyal adaleti sağlamayı ve toplumsal duyarlılığı artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Kadın İstihdamına Yönelik Projeler

Kadınların iş gücüne katılımını artırmak amacıyla çeşitli projeler başlatıldığını belirten Bakan Işıkhan, Şubat ayında hayata geçirilen İş Pozitif Programı kapsamında 485 bin kadının çalışma hayatına kazandırıldığını söyledi. Ayrıca, "Kadın İstihdamı için Pozitif Ayrımcılık Projesi" ve "Her Meslekte Kadın Eli Projesi" gibi çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. Bakan, kadın iş gücüne katılım oranını 2028 yılına kadar %40,1’e kadar çıkarmayı hedeflediklerini ve bu hedefe ulaşmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınılmayacağına vurgu yaptı.

Yabancı İş Gücüne Yönelik Düzenlemeler

Türkiye'nin "Yüzyıl Vizyonu" çerçevesinde, yabancı iş gücüne yönelik reform niteliğinde düzenlemeler yapıldığını belirten Bakan Işıkhan, bu düzenlemelerin hem iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına yanıt vereceğini hem de yabancı işçilerin kayıtlı çalışmasını teşvik edeceğini ifade etti. "Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri" gözden geçirilirken, sektörlerin iş gücü ihtiyacı ve yabancı işçilerin kayıt dışı çalışmalarını önlemek amacıyla yeni düzenlemeler getirildiğini ifade etti.

Bakan Işıkhan, Türkiye’de iş gücünün yetersiz olduğu alanlarda uluslararası iş gücünden faydalanmanın bir politika olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de Start-Up girişimi kurmak isteyen yabancılar için geliştirilen 'Türkiye Techvisa Programı' ile yabancılara hızlandırılmış çalışma izni süreçleri sunulduğunu ve bu sayede Türkiye'ye yeni girişimcilerin çekilmesinin amaçlandığını dile getirdi.

Toplantı Basına Kapalı Devam Etti

Toplantı, Bakan Işıkhan'ın konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti. İş dünyasının temsilcileri, TOBB üyeleri ve Çalışma Bakanlığı yetkilileri, iş dünyasının ihtiyaçlarını ve çalışma hayatına yönelik gelişmeleri masaya yatırdı.

Önceki Haber Ticaret Bakanlığı'ndan Ukrayna İddialarına Cevap
Sonraki Haber Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Ekonomisi Büyüyor, Enflasyonda Kalıcı Düşüş Dönemine Girdik
Benzer Haberler