Ekonomik zorluklar nedeniyle şirketlerin konkordato başvurularının rekor seviyelere ulaştığı kaydedildi. Kasım ayında 152 konkordato dosyası için geçici mühlet kararı verilirken, yılın ilk 11 ayında toplam başvuru sayısı 1504’e kadar çıktı. Böylece, 1387 başvuruyla rekor kırılan 2019 yılı geride bırakılmış oldu. Tekstil sektörü, bu dönemde en fazla konkordato başvurusu yapan sektör olarak öne çıktı.
Sektörlerdeki Konkordato Durumu
Finansman sıkıntısı ve üretimdeki aksaklıkların etkisiyle konkordato ilan eden sektörler arasında tekstil ilk sırada yerini aldı. Yılın 11 ayında tekstilde 86 başvuru yapılırken, bunu 83 başvuruyla inşaat sektörü izledi. Diğer öne çıkan sektörler ise 41 başvuruyla metal ürün imalatı, 35 başvuruyla mobilya ve 31 başvuruyla gıda oldu.
Konkordatonun İş Dünyasına Etkisi
Konkordato sürecinin uzunluğu ve kötüye kullanımı, iş dünyasında endişe yaratıyor. Süreç boyunca borçlarını ödemeyen firmalar koruma altında faaliyetlerine devam ederken, alacaklılar zor durumda kalıyor. Geçici mühlet kararı 3 ay süre tanırken, kesin mühletle bu süre 1 yılın üzerine çıkabiliyor. Ortalama iflas kararı 435 gün, konkordato reddi 474 gün ve tasdik kararı 700 gün sonra veriliyor. İş dünyası, konkordato düzenlemelerinin sadece kamu ve banka alacaklarını kapsayacak şekilde değiştirilmesi gerektiğini savunuyor.
Karşılıksız Çeklerde Artış
Banka kredilerine erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle piyasalarda çek kullanımı artarken, karşılıksız çeklerin oranı da aynı oranda yükseldi. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, ocak-ekim döneminde bankalara ibraz edilen çek tutarı yüzde 72 artarak 6,3 trilyon TL’ye kadar ulaştı. Aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı ise yüzde 221 artışla 141 milyar TL oldu.
Kurulan ve Kapanan Şirketler
Piyasadaki durgunluk, şirket istatistiklerine de yansıdı. TOBB verilerine göre, bu yılın ilk 10 ayında kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 azalırken, kapanan şirket sayısı yüzde 21,2 arttı. Bu dönemde 92 bin 712 yeni şirket kurulurken, 21 bin 230 şirket faaliyetlerini sonlandırdı. Ayrıca tasfiye sürecine giren şirket sayısı yüzde 7,5 artarak 23 bin 659’a kadar ulaştı. Her dört yeni şirkete karşılık bir şirket kepenk kapattı.